Hvorfor Wikipedia stenger i 24 timer

Vi har sett nærmere på bakgrunnen for konflikten og hvordan du likevel kan få tilgang til Wikipedia.


Publisert i kategorien Internett - Nyheter 18.01.2012 kl. 10:54:00 Skrevet av @Stiantf

Mandag offentliggjorde Wikipedia at de gjør alvor av sin trussel om å stenge Wikipedia. Det har kommet ulike trussler tidligere, og fra og med kl 0400 natt til onsdag, vil Wikipedias engelske del av det store nettleksikonet, være stengt i 24 timer. 

Mange i USA, men også resten av verden, frykter to lovforslag som ligger til behandling i USA. Det er ikke sikkert lovene vil bli behandlet en gang, men mye tyder på det. Om de ikke blir behandlet slik de foreligger i dag, frykter man at innholdet i de to lovforslagene vil bli vedtatt i en tilsvarende form.

Begge lovforslagene handler om rettigheter og publisering av materiale som er opphavsbeskyttet. Flere har tatt til orde for at dette er Hollywood mot Silicon Valley, film- og musikkbransjen mot IT-bransjen, hvorav Hollywood vil beskytte sine rettigheter, mens IT-selskapene i Silicon Valley vil gjøre mest mulig tilgjengelig. Dette er nok ikke riktig, da alle er enig om at opphavsbeskyttet materiale, skal beskyttes. Men det som diskuteres, er måten dette skal gjøres på. Innehavere av nettsider og de som publiserer innhold på nett over hele verden, frykter nå at ny lovgivning skal føre til at hele nettstedet deres blir blokkert ute fra USA. I tillegg frykter amerikanske nettsteder at de skal bli pålagt å drive en omfattende forhåndssensur for å sikre seg at ingen legger ut matereiale på deres nettsider som er beskyttet av opphavsrett.

Wikipedia protesterer nå mot lovforslagene ved å holde den engelskspråklige versjonen av Wikipedia utilgjengelig på datamaskiner.

Flere store nettsteder, som Google, Twitter, Yahoo, Facebook, Linkedin, Mozilla og ebay, protesterer også mot SOPA og PIPA.

SOPA

Stop Online Piracy Act - Et lovforslag som eventuelt skal opp i Representantens Hus i USA. Lovforslaget, slik det opprinnelig forelå i oktober i fjor, gjør det mulig for amerikanske myndigheter å blokkere nettsider for internettbrukere i USA som inneholder materiale med brudd på opphavsretten. I seg selv høres ikke dette så bekymringsfullt ut. Men problemet ligger i at hvem som helst kan kreve et nettsted blokkeres dersom det kan dokumenteres at opphavsrettigheter har blitt brutt. Svært mange nettsteder gir mulighet for brukeropprettet innhold (hvem som helst kan legge til innhold) og en eventuell blokkering vil skje av hele nettstedet. Dette vil kunne føre til, at nettsteder som for eksempel Wikipedia, risikerer at hele nettstedet blir blokkert, dersom en bruker legger ut innhold som noen andre har opphavsrettighetene til.

PIPA

Protect IP Act - Et lovforslag som ligner på SOPA, men som etter planen skal opp til behandling i Senatet den 24. januar. Lovforslaget vil gi amerikanske myndigheter muligheten til å intstruere finansselskaper til å kutte sine bånd til nettsider som bryter med opphavsretten. Dette betyr at selskaper som Mastercard, Visa, Paypal og andre, kan bli bedt om å kutte forbindelsen til selskaper som bryter med opphavsretten og således droppe utbetalinger av beløp disse selskapene har på sine kontoer. I likehet med SOPA, frykter man at brukeropprettet materiale, skal gi store konsekvenser for utenlandske nettsider. Igjen, vil eksempelvis Wikipedia, risikere å miste tilgang til sine kontoer som har mottatt donasjoner, dersom én - 1 - bruker legger ut materiale som er opphavsbeskyttet.

Slik får du allikevel tilgang til Wikipedia

Det har vært viktig for Wikipedia at selv om de nå blokkerer tilgang på den engelskspråklige siden, skal den være tilgjengelig dersom det er høyst nødvendig. Wikipedia er derfor tilgjenglig på håndholdte enheter som mobil og nettbrett. I tillegg kan du få tilgang til den engelskspråkelige versjonen dersom du deaktiverer Javascript i din nettleser.

Hva mener du om dette?

Bilde: www.thomascookairlines.no

 

    

Shortlink: http://socialtalk.no/!/22307/

Kommentarer:

Navn:

Webside:

E-post (Blir ikke synlig for andre):

Kommentar:

Skriv inn tallet 0744:

 

Relevant:

Steve Jobs ba Google slutte å rekruttere ansatte fra Apple

Steve Jobs sendte e-post direkte til Eric Schmidt for å få slutt på rekrutteringen.

Les mer

På forsiden nå:

Sosiale medier og internettmarkedsføring uke 4

Her er en oppsummering av ukens viktigste saker, uke 4

Les mer

Fikk du med deg dette?

iPaden inntar Cockpiten

I disse dager mottar 213 piloter i Vings flyselskap, Thomas Cook Airlines Scandinavia, hver sin iPad.

Les mer

Anbefalt:

SocialTalk.no © 2015

Facebook: facebook.com/socialtalk
Twitter: socialtalk_no

Tjenesten er levert av Sorentio AS

Følg oss på Google+ Følg oss på Linkedin! Følg oss på Facebook! Følg oss på Twitter! RSS